vrijdag 7 december 2007

5,6 en 7 december

Op 5 december zijn we van Bac Ha naarLang Giang (een plaatsje met een Frans resort) gereden. Het eerste deel van de tocht was onverhard, maar dan ook echt onverhard. Zwaar maar goed te doen. Onderweg schitterdende vergezichten. Zonnetje schijnt. Alles ziet er betoverend uit. Foto's van de valleien gemaakt. We volgen constant een rivier. Uiteindelijk dalen we af in een vallei waar we in het plaatsje Lang Giang komen. Hier is het Pan Hou resort. Luxe, met mooie tuinen pmringd door gasten verblijven, restaurants en een bar. Behalev twee Fransen (die nu op trekking zijn) zijn wij de enige bezoekers. Hier een traditioneel bad Vietnamees genomen. Het is alsof je een uur lang in de kruidenthee ligt. Daarna massage. De hele omgeving ademt rust uit. Er is geen verkeer of stads geluiden te horen. Morgen beginnen we aan de tweedaagse trekking. In de avond valt een van de deelnemers (Jan) en verstuikt zijn pols. Voorlopig even niet motorrijden. Triest.

6 december
Om 9:00 gebinnen we met de wandeltocht. Er gaan twee jonge knullen als begeleiders mee. Mooie tocht. Warm en vochtig, dus er wordt wel wat gezweten. Onderweg wat drinken bij een familie. In de middag arriveren we bij onze overnachtingsplaats. Uiterst gastvrije familie. Ze behoren tot de Dai stam. Het huis is een grote ruimte waarin enigszins afgezonderd wat bedden staan. Hier wonene de grootouder met vader, moeder en de kinderen. Elektriciteit wekken ze zelf op door in een bergstroompje een ingenieus systeem met een dynamo en schoepen aan te brengen. Enkele lampen (en natuurlijk ook tv) kunnen hierop draaiende gehouden worden.
We krijgen een bijzonder goede maaltijd voorgeschoteld. Na het lopen heeft iedereen honger. 's Avonds met de familie en buren een gezellige avond. Iedereen moest op de foto wij verkleed in traditionele klederdracht. Ondertussen alsmaa jenever (zelf gestookt van rijst) drinken. Op alles wordt gedriken. De vader, de jongste zoon, de oudste zoon, op mijn baard, noem maar op. Aan het eind van de avond was de vader ieder geval ladderzat.
Groot deel van de avond liedjes zingen (wij kwamen niet verder dan een potje met vet). De zangkwaliteit van de Dao was in ider geval beduiden beter.
Daarna slapen. Nou ja van echt slapen kwam niet veel. Harde te kleine houten bedden. Geen matrassen. Elke 5 seconden een haan die kraait.

7 december
Na een voor iedereen slechte nachtrust zijn we om 8:00 vertrokken om weer naar het resort te lopen.
Hier opgefrist, gegeten en om 13:00 vertrikken naar Ha Giang. Goede asfalt weg. Makkelijk te rijden was ook maar een korte afstand (ca 80 km).
Vanavond gaan we ergens in deze stad eten.

2 opmerkingen:

Anoniem zei

geweldig zo'n kruidenthee bad,
en daarna veel drank.
liefs eveline

Anoniem zei

zo'n traditioneelpakje... ben wel benieuwd. Wij willen graag een foto zien...